marți, 14 octombrie 2008

Sambata - 27 sept 2008 - Vizita la Ikea




Iata ca reclama IKEA de pe coperta cartelei de transport in comun (Oyster card) a avut success la public si a adus noi vizitatori/cumparatori la unul dintre cele 4 magazine IKEA londoneze (IKEA Croydon, IKEA Edmonton, IKEA Lakeside si IKEA Wembley). Am ales IKEA din Edmonton pt ca era f aproape de noi, adica din statia Highbury & Islington, de unde o sa luam noi metroul si pana la Tottenham Hale nu erau decat 3 statii de metrou si scria ca este si shuttle bus de la metrou pana la magazin. Asa ca asa am si facut...iata-ne intr-o superba dupa-amiaza insorita de septembrie, din nou pe toti 3 in bus-ul 38. De data asta am mers putin, doar vreo 10-15 minute, pt ca am coborat repede si am luat metroul. Aici cu metroul chestia e un pic mai complicata decat la noi, in Bucuresti, din simplul motiv ca aici nu sunt doar 2-3 linii, ca la noi, ci sunt vreo 12, deci trb sa fii f atent la semne si la indicatoare (bine, oricum nu prea ai cum sa gresesti, pt ca indicatoare sunt peste tot). Si trebuie sa dai cu cartele pe cititorul de carduri si la intrarea in statie, dar si la iesire. Si in functie de cate zone (sau cartiere, sa-I zicem mai pe romaneste) ai traversat sau cate trenuri ai schimbat, atatia bani iti ia… oricum, cel mai ieftin este 2 lire, deci calculati si voi…Noi am avut noroc, ca nu mers decat pe o singura linie, linia Victoria(prima statie se chema Finsbury Park, a doua Seven Sisters iar la a treia deja am coborat, ca era Tottenham Hale).
De la statia de metrou am luat microbuzul de IKEA, care era condus (normal) de un negru, care, f linistit si tacticos, inainte sa inchida usa si sa porneasca in cursa, a tras o mare ragaitura, sanatoasa si zgomotoasa si din tot sufletul, fara sa se gandeasca la mirosurile care au iesit nestingherite din adancul stomacului lui si s-au raspandit fericite in jurul scaunului soferului…sau mai bine zis in nasul meu… eh…trecem peste asta, dar nu vroiam sa o las nescrisa, ca o uitam altfel. Langa mine in microbus erau 2 cupluri de francezi, care vorbeau asa de repede, ca d-abia daca am reusit sa-mi dau seama ca vorbeau despre constructii, despre dormitoare si chestii d-astea plictisitoare…asa ca pana la urma nici nu i-am mai urmarit, ca despre mine nu vorbeau. La magazin am ajuns relativ repede, adica in vreo 12 minute, asa ca ne-am pus pe furat creioane si facut liste de cumparaturi. Ce e misto la magazinul asta, e ca in toate tarile e la fel, deci mi-a fost f usor sa ma descurc in el si sa-mi aleg ce aveam nevoie. In principiu, am cautat lucruri ce se puteau strange cu usurinta si pune in bagaj sau chestii mici si haioase, care sa se potriveasca in camera Evei cand o sa ma intorc in tara.
Pana sa ajungem jos la deposit, intai ne-am invartit pe la etaj, am probat canapelele, scaunele, ne-am uitat la biblioteci, la tablouri, am deschis usile dulapurilor de bucatarie, am admirat dressinguri, rafturi, am testat saltele si tot ce era de testat si…ne-a apucat foamea. Sincer, habar nu aveam ce sa-mi iau de mancare, asa ca am comandat ce si-a comandat si chinezoaica batrana care era in fata mea la coada…celebrul Fish and chips…super super bun, dar, ca sa fiu sincera, nici nu prea aveau bucatarii cu ce sa dea gres, pt ca fish-ul era un file de peste prajit, iar chips-ul era de fapt o mana de cartofi prajiti, buni, dar absolut normali; si pe farfurie, pentru culoare, mai era si o lingura de mazare fiarta, dar nu mi-a placut ca nu avea sare deloc, asa ca nu am mancat-o. Nu stiu de ce, dar eu credeam ca fish and chips se servesc cu vreun sos mai special sau cu vreun condiment ceva sau ca chips-ul e de fapt vreun cartof wedges ceva, dar de fapt sunt chiar simpli cartofi prajiti… Ma rog, ma bucur ca am spart si mitul asta, ma bucur ca oricum, mancarea a fost super super buna, fara prea mult ulei sau chestii d-astea scarboase, deci stiu de acum la ce sa ma astept in farfurie cand cer fish and chips. Pretul e destul de ok, adica vreo 4,25 lire mancarea, 1,50 lire o sticla cu limonada imbuteliata si 1,50 lire o tarta cu capsuni, ca nu m-am putut abtine… oricum…delicioasa.
Ehe si dupa masa urmeaza cumparaturile propriu-zise… ne-am luat fiecare cate un cos si l-am umplut. Eu am incercat sa ma rezum la chestii cat de cat necesare si sa nu ma arunc prea mult pt ca nu aveam decat vreo 80 de lire allocate pt cheltuielile astea. Dar pana la urma am plecat de acolo cu 2 sacosoaie d-alea mari, albastre(fiecare, goala, mai costa si aia cate 30 pence…) pline cu prostioare. De exemplu, in loc de perna, mi-am luat un mare hipopotam de plush, gri, super catifelat, cu urechi si labutze roz deschis si cu o fetisoara… absolut adorabila…de fapt, a fost 10 lire, adica cel mai scump obiect pe care l-am cumparat, in rest, toate au fost numai maruntisuri. Mi-am gasit oglinzi d-alea micute, cu lipici pe spate, asa ca mi-am luat, ca sa nu mai trebuiasca sa ma machiez la baie si sa tin baia ocupata jumate de ora zilnic. Au fost super ieftine, adica 4 lire, exact ca si in Romania. Pt toate zecile de rujuri, contururi de buze, creioane de ochi, farduri, rimeluri si maruntisuri, mi-am gasit un dulapior, cu 9 sertare micute, cate trei pe fiecare din cele 3 randuri, din lemn nature…ce e mai misto, este ca o sa trebuiasca sa-l si asamblez, dar sunt sigura ca o sa ma descurc, ca doar acasa am facut cu Edy 2 biblioteci, 2 rafturi inalte si 2 sifoniere, care inca nu s-au dezmembrat, deci sigur nu o sa-mi puna probleme un cacatish de dulapior cu sertarase. Ce e mai naspa este ca e din multe lemnisoare si e cam greu, deci o sa atarne cam greu la bagaje cand o sa plec acasa, dar mai bine sa nu ma mai gandesc la asta acum. Abia astept sa-l vad facut…
Pt la baie mi-am mai gasit un prosopel mic, verde fosforescent, ca sa-l pot schimba pe cel pe care l-am luat de la Bucuresti cu 5 ron… aici, fratele lui geaman a costat 1,49 lire, deci cam 7,5 ron, dar tot merita, ca e asa de bun si suge asa de bine apa, ca nici nu mai conteaza pretul.
Mi-am mai luat 3 cuiere in forma de fund de pisica, fiecare la 1,69 lire, ca sa-mi pun frumos in cuier sepcile si palariile, ca neaparat vreau si eu o palarie de gangster-ita amintire de la Londra. Pt serile linistite de studiu, mi-am luat o mare lumanare rosie, parfumata, cu aroma de fructe de padure si cu doar 99 p… abia astept sa o aprind, ca e pusa intr-un pahar gros de sticla, deci nu o sa am nici un stress ca Doamne fereste! ar putea sa ia foc ceva prin camera cand o sa o aprind. Am mai luat niste baterii AA pt periuta de dinti, ca doar nu o sa schimb in fiecare seara acumulatorii de la aparatul foto la periuta de dinti si apoi invers. Astea au fost 10 bucati cu 1,59 lire, deci cam ca in tara, unde parca erau bateriile vreo 10 ron.
Mi-am facut un moft si mi-am luat un suport pt 7 poze, 10x15, lung de vreun metru si ceva, care seamana cu un film foto, din plastic negru pe margini si cu plastic transparent pe mijloc, sa se vada pozele. Am dat 5 lire pe el, dar acum doar mai trebuie sa aleg 7 poze cu familia… asta o sa fie cel mai greu ca nu am decat vreo 4000 de poze digitale… cred ca o sa stau o noapte intreaga sa aleg cele 7 poze norocoase… ehe… treaba importanta, nu-i asa usor…
Pt organizarea sifonierului mi-am gasit un organizer din fash, cu 10 sertare, tot din fash, absolut perfecte pt toate prostioarele si maruntisurile mele… iar cand o sa-mi fac bagajele, nici macar nu o sa le strang, ba din contra, o sa umplu fiecare sertaras cu cat mai multe obiecte, ca sa fie cat mai putine prostii imprastiate prin bagaj. De fapt, cred ca pe raftuletele astea am dat mai mult decat pe hipopotam, pt ca suportul gol, fara rafturi a fost 4,99 lire, iar sertarele, cate 2 la set, au fost 2,59 lire/set, deci in total 17,94 lire, dar merita nene sertarele SKUBB. Mai ales cum stau eu acum, doar 7 luni si gata… cand ajung la Bucuresti se vor potrivi perfect la mine in dressing. Tot la capitolul dressing si dulapuri de haine, am gasit ceva super interesant si f folositor: o curea cu 5 carlige mari, metalice, care se fixeaza de usa de la sifonier. Se poate fixa si pe exterior, dar si pe interior si se pot agatza diverse chestii, gen sepci, genti, esarfe…chestii care sa nu pateasca nimic daca vor sta agatate intr-un carlig. L-am luat, ca era 2,99 lire, dar urma sa suporte toate cele 3 genti existente acum la mine in garderoba, dar si urmatoarele achizitii…Tot in dulap o sa-mi pun si suportul de pungi de plastic, ca sigur o sa adun o multime si tot timpul o sa am nevoie de ele…
In sfarsit am gasit si pomisor d-ala metalic, cu multe crengutze, de agatat bijuteriile… pacat ca tocmai azi am reusit sa-mi rup unicul lantisor de argint, cadou de la Adina, de ziua mea… ma consolez ca a rezistat macar o luna la gatul meu… pestisorul oricum o sa-l agatz de o sfoara neagra, ca aici e chic orice, deci merge si o sfoara … Pomisorul in Romania era 24 ron…aici l-am gasit cu 3,49 lire, deci mai ieftin (17,5 ron) ha… ce bine imi pare…
Pt cosmeticele care nu-mi incap in dulapiorul cu multe sertare, mi-am luat 2 cutii roz, deschis de tot, dintr-un material tare, dar care seamana cu pielea…cutiile sunt d-alea cu capac, cu loc pt eticheta in fata… super super dragutze… abia astept sa vad ce o sa pun in ele. Au fost 3,59 lire, deci la fel ca in tara.
La super super reduceri am gasit 2 vaze micutze, din sticla, fiecare la 39p, in care vreau sa pun niste crengutze decorative sau ceva de genul asta… sa vad ce gasesc pe aici, ca sunt ca niste vase de la chimie… poate pun niste lichide colorate… poate le folosesc pt o proba de urina, ceva… sa vedem… oricum, la banii astia, chiar ca nu mai conteaza…cu gandul la chimie, am gasit si o vaza inalta, de 23 de cm dar care seamana cu o pipa de fumat marijuana… doar 1,99 lire… nu m-a lasat inima sa nu o iau…si tot la capitolul sticlarie si vaze de sticla, am gasit o vaza misto, dreptunghiulara, la 1,79 lire si am cumparat si o pungutza de 1 kg cu nisip decorativ, rosu, cu 0,99 lire.
Am gasit si un abajur din hartie pe care am dat vreo 2 lire… cand l-am luat chiar m-am gandit la Micky, ca stiu ca d-ala i-am luat si ei cand am fost in Ikea, la noi… si m-am gandit si la Edy, ca ma intreb daca l-a pus in camera Evei pe cel pe care l-am luat pt ea… doar ca am amanat asta pt ca mai vroiam sa-I desenez niste cirese rosii sau niste ciupercutze cu puncte rosii pe ele…o sa aflu eu…
Pt. serile mai racoroase mi-am gasit o paturica subtire, rosie, din material de polar, moale si pufoasa… mai mare dragul…iar la 2,59 lire, chiar ca era pacat sa nu o iau. Pt eventualele scame ce se vor aseza pe paturica sau pe orice alt lucru, am gasit ceva absolut superb, ceva ce la noi nu am gasit, adica o rola cu un fel de hartie cu lipici pe ea, cu care cureti hainele. Are 60 de straturi de hartie d-aia, asa ca macar o luna – doua tot o sa am hainele fara absolut nici o scamutza… si costa doar 79 p. Asta sigur o sa-I foloseasca si mamei, cu pisica aia a ei flocoasa foc…
La bucatarie mi-am luat 3 cutii metalice colorate, dreptunghiulare, pt diverse …zahar, cacao, condimente… o sa vad eu… 2 lire chiar meritau…si un borcan greu de sticla, micutz, pt pliculetzele de ceai de la Forever, doar la 99p… iar pt stocurile de rechizite am gasit cutii metalice rotunde, albe cu bulinutze colorate, exact cum aveam si acasa si se juca Eva tot timpul cu ele… aici am dat 1,25 lire pe ele… in Romania nu mai stiu cat au fost, dar tot cam asa.
Ehe… si gata cu cumparaturile… am reusit sa ma incadrez in cei 80 lire, adica nu am cerut decat 5 lire de la Ana… deci, pot sa spun ca am fost fata cuminte…
A fost naspa cu caratul bagajelor, ca am avut dreptate cu dulapiorul ala… a fost super greu nene, cel putin 8-9 kg, ca abia il duceam…3 zile am avut vanatai pe umeri de la el(bine, si de la celelalte maruntisuri) dar nu mai conta… acum chiar ca o sa-mi pun amprenta pe camera si o sa arate asa de frumos, incat nici nu o sa mai vreau sa plec din ea la anul…

Niciun comentariu: